Je hebt waarschijnlijk al talloze meningen gehoord over wat gezond eten is en wat je beter kunt vermijden. Van dieetgoeroes tot wetenschappers, mensen lijken er soms een andere kijk op te hebben. Maar ondanks de vele meningen is er toch een duidelijke consensus over een aantal voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden als je gezond wilt blijven.  In dit artikel bespreek ik  welke voedingsmiddelen dat zijn, waarom ze slecht voor je zijn, en hoe je betere keuzes kunt maken voor je gezondheid. Ik laat je zien waarom het belangrijk is om deze voedingsmiddelen te vermijden en wat de gevolgen zijn als je dat niet doet.

Wat zijn lege calorieën en waarom moet je ze vermijden?

Lege calorieën zijn calorieën die afkomstig zijn van voedsel en dranken met weinig tot geen voedingswaarde, zoals frisdrank, snoep en bewerkte snacks. Deze producten bevatten vaak veel suiker en ongezonde vetten, maar weinig vitaminen, mineralen of vezels.  Lege calorieën leveren energie, maar geen nuttige voedingsstoffen, waardoor ze bijdragen aan gewichtstoename en tekorten aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld, suikerhoudende dranken zoals frisdrank bevatten veel suiker, maar geen vezels of andere nuttige stoffen. Dit kan ervoor zorgen dat je snel weer honger hebt na het drinken van frisdrank, waardoor je misschien meer gaat eten dan nodig is. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van overeten en gewichtstoename, en uiteindelijk tot obesitas en gerelateerde ziekten zoals diabetes type 2.

Waarom is het belangrijk om niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft?

Eten boven je energiebehoefte leidt tot gewichtstoename en verhoogt het risico op chronische ziekten. We leven in een wereld van overvloed, waar voedsel altijd binnen handbereik is. Dit maakt het makkelijk om te veel te eten, vaak zonder dat we het doorhebben. Overconsumptie kan leiden tot gewichtstoename en uiteindelijk obesitas, wat weer een risicofactor is voor tal van chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en kanker. Een van de sleutels tot het handhaven van een gezond gewicht is luisteren naar je lichaam en stoppen met eten wanneer je verzadigd bent. Dit lijkt eenvoudig, maar kan moeilijk zijn in een cultuur waar grote porties en calorierijk voedsel de norm zijn. Door bewuster te eten, zoals eten zonder afleiding en aandacht te besteden aan portiegroottes, kun je voorkomen dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Wat zijn de ongezondste voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden?

Er is een breed scala aan voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je gezond wilt blijven. Hieronder vallen onder andere gefrituurde producten, fastfood, suikerrijke dranken, diepvriesmaaltijden en bewerkte vleeswaren. Deze voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan transvetten, suikers, zout en conserveringsmiddelen, die allemaal schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Fastfood

Fastfood is meestal rijk aan calorieën en arm aan voedingsstoffen, wat kan leiden tot gewichtstoename en een gebrek aan essentiële vitaminen en mineralen. Het kan ook leiden tot een chronische ontstekingsreactie. Dit kan op de lange termijn verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van vermoeidheid tot vruchtbaarheidsstoornissen.

Suikerrijke drankjes

Suikerrijke dranken, zoals frisdrank en energiedrankjes, dragen bij aan een hoge suikerinname, wat kan leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2. Hoewel suiker van nature voorkomt, levert geraffineerde suiker veel lege calorieën zonder voedingswaarde.

Witte graanproducten

Witte granen, zoals wit brood en witte pasta, zijn niet zo slecht als fastfood, maar ze bieden weinig voedingswaarde. Ze bevatten veel calorieën, maar zijn arm aan vitamines, mineralen en vezels. Voor iemand die intensief sport, kunnen ze nuttig zijn in combinatie met veel groenten. Maar voor de gemiddelde persoon is het gezonder om te kiezen voor volkoren producten.

Ontbijtgranen

Veel ontbijtgranen hebben onterecht een gezond imago. Sommige varianten kunnen tot wel 30% suiker bevatten. Hoewel ze vaak met goede intenties worden gekocht, is het verstandig om de volgende keer de ingrediëntenlijst en voedingswaarde te checken.

Gefrituurde voeding

Gefrituurd voedsel bevat bijvoorbeeld vaak transvetten, die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast ontstaan bij het frituren van zetmeelrijke producten zoals friet schadelijke stoffen zoals acrylamide, wat kan bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en hoge bloeddruk.

Diepvriesmaaltijden

Niet alle bevroren voeding is slecht. Zo zijn diepvriesbessen bijvoorbeeld een gezonde keuze. Maar kant-en-klare diepvriesmaaltijden bevatten vaak ongezonde ingrediënten zoals conserveermiddelen, ongezonde vetten en te veel zout. Wil je weten of bevroren voeding gezond is? Check dan het etiket: hoe langer en ingewikkelder de ingrediëntenlijst, hoe minder gezond het product waarschijnlijk is.

Transvetten

Transvetten, zoals net al besproken, zijn vooral kunstmatig en ontstaan wanneer onverzadigde vetten via een chemisch proces worden gehard. Dit maakt ze langer houdbaar en geschikt voor snacks en gebak. In tegenstelling tot gezonde vetten verhogen transvetten echter het risico op hartziekten en diabetes.

Light producten

Het is verstandig om suiker en vet te vermijden, maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren. Light-producten bevatten vaak minder van het ene, maar juist meer van iets anders. Zo bevat light mayonaise meestal minder vet, maar meer suiker, en light frisdrank minder suiker, maar meer kunstmatige zoetstoffen. Light producten zijn dus vaak niet de oplossing.

Rood en bewerkt vlees

Het eten van minder rood en bewerkt vlees is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Rood en bewerkt vlees staan vaak in de schijnwerpers vanwege hun negatieve impact op de gezondheid. Onderzoek toont aan dat een hoge consumptie van rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, in verband staat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs bepaalde vormen van kanker, met name darmkanker. Bewerkt vlees, zoals worst en bacon, bevat vaak conserveringsmiddelen zoals nitraten en nitrieten, die kankerverwekkend kunnen zijn. Daarnaast heeft het eten van rood en bewerkt vlees een aanzienlijke impact op het milieu. De productie van vlees, vooral van rundvlees, verbruikt veel water en stoot veel broeikasgassen uit. Door minder vaak voor rood vlees te kiezen en in plaats daarvan gevogelte, vis of plantaardige eiwitten te eten, verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar verbeter je ook je gezondheid.

Conclusie: Neem je voeding serieus!

Gezond eten is meer dan alleen calorieën tellen; het gaat om het maken van bewuste keuzes die je lichaam voeden en je gezondheid ondersteunen. Door de voedingsmiddelen te vermijden die je gezondheid kunnen schaden, zoals bewerkt vlees, gefrituurde snacks en suikerrijke dranken, geef je jezelf de beste kans op een lang en gezond leven. Het is nooit te laat om te beginnen met het maken van betere keuzes. Luister naar je lichaam, eet met mate en geniet van de voordelen die een gezond voedingspatroon kan bieden. Met deze informatie kun je nu bewuster kiezen wat je eet, en de voordelen hiervan zullen zich snel vertalen naar een betere gezondheid, meer energie en een algemeen gevoel van welzijn. Start vandaag nog met het aanpassen van je eetgewoonten en zie zelf het verschil!  

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen