Heeft je seksleven een oppepper nodig? Verschillende factoren kunnen je seksdrive verminderen, zoals stress, ongezonde voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging en hormonale schommelingen.  Gelukkig zijn er manieren om je libido te verhogen en je seksleven nieuw leven in te blazen. En geloof me, je bent echt niet de enige die hiermee te maken heeft. Hier zijn 8 effectieve tips om je weer in de stemming te krijgen en je seksleven te verbeteren!

Wat is libido?

Libido, ook wel geslachtsdrift genoemd, gaat over iemands verlangen naar seksuele prikkels en activiteit. Dit kan variëren van persoon tot persoon, waarbij sommigen een hoog libido hebben en vaak zin in seks, terwijl anderen met een lager libido minder vaak zin hebben. Er is geen vaste norm voor wat een hoog of laag libido is, omdat dit sterk afhankelijk is van persoonlijke en individuele factoren. Het libido speelt een belangrijke rol in een gezond seksleven en is bovendien een essentieel aspect van het algemene welzijn. Een gezond libido kan bijdragen aan betere seksuele prestaties, een betere stemming en meer zelfvertrouwen. Echter, verschillen in libido tussen partners of een merkbare afname in libido kunnen soms als problematisch worden ervaren.

Wat zijn de oorzaken van een verminderd libido?

Een verminderd libido kan diverse oorzaken hebben, zoals:

Hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol in het reguleren van de seksdrive, wat verklaart waarom het libido vaak verhoogd is tijdens de puberteit.  Veel vrouwen ervaren schommelingen in hun libido gedurende hun menstruatiecyclus, tijdens de zwangerschap, na de bevalling en bij het geven van borstvoeding. Ook de menopauze kan het libido beïnvloeden.  Bij mannen is vooral het testosteronniveau belangrijk voor de seksuele drive. Naarmate mannen ouder worden, kunnen er veranderingen in het testosteronniveau optreden, wat kan leiden tot een afname van het libido. 

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op je hormoonhuishouding en daardoor je libido beïnvloeden. Zo kunnen bepaalde antidepressiva een negatieve invloed hebben op het seksuele verlangen. In dergelijke gevallen is het raadzaam om je arts te raadplegen.

Gezondheidsproblemen

Medische aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en neurologische stoornissen kunnen het libido verlagen. 

Stress

Stress en mentale uitdagingen, zoals werkdruk, financiële zorgen of problemen binnen de familie, kunnen je libido onder druk zetten. Ook psychische aandoeningen zoals depressie en angst kunnen een negatieve invloed hebben op je seksuele verlangen.

Relatieproblemen

Relatieproblemen, zoals een gebrek aan emotionele verbinding, vertrouwenskwesties of andere conflicten, kunnen je seksuele verlangen beïnvloeden.

Trauma

Traumatische seksuele ervaringen uit het verleden kunnen invloed hebben op je huidige seksuele verlangen. In zulke gevallen is het belangrijk om professionele hulp te zoeken.

Dieet

Overmatig alcoholgebruik, drugs en roken kunnen een negatief effect hebben op je libido. Ook een sedentaire levensstijl en een ongezond dieet kunnen een rol spelen.

8 Tips om je libido te verhogen

Kan jouw libido wel een boost gebruiken? De volgende 8 tips kunnen je hierbij helpen:

1. Praat erover

Hoewel het in het begin misschien onwennig voelt, kan het een grote opluchting zijn om openlijk met je partner over je verminderde libido te praten. Door eerlijk te communiceren, kun je onzekerheden rond seks verminderen en je gedachten beter ordenen. Het bespreken van je gevoelens en zorgen is een belangrijke eerste stap in het verbeteren van je libido.  Soms kan het ook nuttig zijn om de hulp van een professional in te schakelen.

2. Een gezond dieet

Een gezond dieet kan je libido verbeteren en je helpen gemakkelijker een orgasme te bereiken.  Marrena Lindberg, auteur van The Orgasmic Diet, legt uit dat het verminderen van koolhydraten en het verhogen van omega-3-vetzuren (ook verkrijgbaar in supplementvorm) je testosteron- en dopamine-niveaus kan verhogen, terwijl je serotonine-niveau in balans blijft.  Deze stoffen bevorderen een gezonde seksdrive. Lindberg’s dieet bevat onder andere pure chocolade en een hoge dosis visolie, en zij stelt dat al na twee weken een merkbare verbetering in libido kan optreden. Een uitgebalanceerd dieet, met veel groenten, fruit en volkoren producten, kan bijdragen aan een gezond libido. Probeer ook de inname van suiker en alcohol te beperken voor het beste resultaat. Eet smakelijk en geniet van je seksleven!

3. Meer bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de afgifte van stoffen zoals dopamine, serotonine en endorfine die je libido kunnen verhogen. Bovendien verbetert een goede lichamelijke conditie je seksuele ervaring. Voor vrouwen is het extra nuttig om de bekkenbodemspieren te trainen. Sterkere bekkenbodemspieren bevorderen de doorbloeding van de vagina, wat kan leiden tot meer opwinding en intensere orgasmes. 

4. Werk aan je zelfbeeld

Onzekerheden kunnen je libido beïnvloeden, waardoor het belangrijk is om je goed te voelen over jezelf om je seksuele verlangen te vergroten. Veel vrouwen ervaren een boost in zelfvertrouwen en aantrekkelijkheid door mooie lingerie te dragen. Trakteer jezelf af en toe op een nieuwe set. Dit versterkt niet alleen je zelfvertrouwen, maar kan ook aantrekkelijk zijn voor je partner!

5. Plan seks met je partner

Drukte, gezinsverplichtingen en dagelijkse stress kunnen spontane seks bemoeilijken en je libido beïnvloeden. Een oplossing hiervoor kan zijn om seks te plannen.  Hoewel het misschien ongewoon lijkt om je intieme momenten te plannen, kan dit helpen om tijd voor elkaar te maken en de routine te doorbreken. Door regelmatig geplande seksdates te hebben, kun je uit de sleur komen en je libido een boost geven.

6. Supplementen

Er zijn ook een aantal libido-verhogende supplementen die je zou kunnen proberen. Hieronder een lijst:  
    • Maca: Deze wortel uit Peru staat bekend om zijn vermogen om de seksuele functie te verbeteren en het libido te verhogen. Onderzoek door Peruaanse wetenschappers heeft aangetoond dat proefpersonen die Maca gebruikten een verhoogd seksueel verlangen vertoonden.
  • Saffraan: Volgens onderzoekers van de New Delhi University kan het actieve bestanddeel crocine in saffraan je lustgevoelens een boost geven.
  • Ashwagandha: Ashwagandha is een kruid dat bekend staat om zijn stressverlagende eigenschappen en kan tevens je libido een natuurlijke opkikker geven.
  • Ginseng: Al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese en Koreaanse geneeskunde, kan ginseng het libido verhogen en de algehele seksuele gezondheid bevorderen. Het is verkrijgbaar als capsule, poeder, thee, of tinctuur.
  • Ginkgo Biloba: De bladeren van deze oude boom worden vaak verwerkt in supplementen die helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, wat indirect het libido kan stimuleren. Ginkgo Biloba is beschikbaar in capsules, tabletten en thee.
  • Muira Puama: Deze plant uit het Amazonegebied wordt traditioneel gebruikt in Zuid-Amerikaanse kruidenmedicijnen. De wortel en schors worden ingezet voor hun veronderstelde afrodisiacum-kwaliteiten.
  • Horny Goat Weed: Een kruid dat traditioneel wordt gebruikt om seksuele stoornissen te behandelen en het libido te verhogen.
  • L-arginine: Dit aminozuur komt voor in voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel en noten, en wordt ook in supplementvorm aangeboden. Het is bekend om zijn potentieel om de bloedcirculatie te verbeteren, wat gunstig kan zijn voor het libido. 
  • Zink: Dit mineraal speelt een rol in de testosteronproductie en draagt bij aan normale vruchtbaarheid en voortplanting. Het kan helpen bij het verhogen van het libido bij mannen.
  • Shilajit wordt zowel door mannen als door vrouwen veel gebruikt om hun libido te stimuleren.

Conclusie

Een verminderd libido kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn er effectieve manieren om je seksleven te verbeteren. Praat openhartig met je partner, eet gezond, beweeg regelmatig en werk aan je zelfbeeld. Ook het plannen van intieme momenten en het verkennen van supplementen kunnen nuttig zijn. Door deze strategieën toe te passen, kun je je libido verhogen en genieten van een bevredigend en energiek seksleven. Investeer in jezelf en je relatie voor een gezonder en gelukkiger leven! Wil je meer lezen over libido geheimen voor drukke 30-plussers? Download HIER ons gratis e-book voor veel meer tips!  

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen