De populariteit van noten is de laatste jaren enorm toegenomen. Hoewel we ze al lange tijd eten, zijn ze nu meer in trek dan ooit! Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat noten ontzettend gezond kunnen zijn. Toch is niet elke noot hetzelfde, en de manier waarop een noot wordt bewerkt, bepaalt of het een gezonde toevoeging aan ons dieet is of niet.

Er bestaan verschillende soorten noten en elke noot heeft unieke voedingsstoffen die bepaalde effecten op ons lichaam kunnen hebben.

Benieuwd naar de top 10 gezondste noten? Ontdek het in dit artikel!

De top 10 gezondste noten

Hoe vaak eet jij zelf noten? Je kunt ze eigenlijk elke dag eten! Een handje noten per dag is over het algemeen aan te raden, hoewel sommige noten (zoals hieronder uitgelegd) minder vaak gegeten moeten worden.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je kiest voor:

  • Ongebrande noten
  • Ongeroosterde noten
  • Ongezouten noten
  • Ongesuikerde noten

Hieronder lees je wat de top 10 gezondste noten zijn!

Walnoten

Walnoten: de noten die ikzelf waarschijnlijk het meeste eet. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen in de supermarkt en de perfecte snack voor tussendoor. Net als hazelnoten en amandelen helpen walnoten bij het verlagen van cholesterol dankzij hun enkelvoudig onverzadigde vetten, die hart en bloedvaten in topconditie houden. Hun vullende karakter maakt ze bovendien perfect voor diëten en afslankprogramma’s.

Studies, waaronder die van Marshall University, suggereren zelfs dat walnoten de kans op kanker kunnen verkleinen, zoals darm- en borstkanker, mogelijk door hun invloed op genactiviteit. Met twee keer zoveel antioxidanten als veel andere noten worden walnoten vaak beschouwd als een ontzettend gezonde keuze.

Met 6,5% vezels zijn walnoten ook ideaal voor salades en maaltijden, en helpen ze tegen constipatie. Ze zitten boordevol omega-3 vetzuren, goed voor het zenuwstelsel en de hersenactiviteit, en zijn rijk aan vitamine E, wat de weerstand verbetert.

Onderzoek van Cambridge University wijst uit dat de polyfenolen en fytochemicaliën in walnoten ontstekingsremmende eigenschappen hebben, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet.

Pistachenoten

Pistachenoten zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ook extreem gezond vanwege hun overvloed aan antioxidanten en lage caloriegehalte in vergelijking met andere noten. Ze zijn ideaal voor wie op de lijn let, vooral in hun ongepelde vorm. 

Onderzoek toont aan dat het zelf pellen van pistachenoten het eetproces vertraagt en bewustwording van eetgedrag bevordert.

Pistachenoten zijn rijk aan vezels, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op darmkanker, en bevatten veel kalium, wat diabetes kan helpen voorkomen. Ook zijn ze goed bij constipatie vanwege hun vezelgehalte. Pistachenoten kunnen zelfs helpen bij pre-menstruele pijn vanwege hun vitamine B6-gehalte.

Amandelen

Amandelen zijn mijn persoonlijke go-to snack voor het sporten. Deze noten zijn ontzettend gezond vanwege hun rijkdom aan goede vetten, vezels en flavonoïden die het immuunsysteem ondersteunen. Rauwe amandelen bevatten veel mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer, waarbij magnesium helpt bij insulineresistentie en het voorkomen van diabetes. Amandelen kunnen helpen bij gewichtsverlies door het verminderen van het hongergevoel. De hoge hoeveelheid calcium maakt deze noten verder geschikt als zuivel vervanger voor veganisten en mensen met lactose-intolerantie.

Een dagelijks handjevol amandelen (75 gram) verbetert prestaties op het werk en tijdens sport, vermindert vermoeidheid en voorziet ons lichaam in koolhydraten en zuurstoftransport. Ze helpen ook bij het verlagen van cholesterol, bevatten veel vitamine E en sterke antioxidanten voor een betere weerstand, rode bloedcelproductie en ondersteuning van spierfunctie. Vitamine E kan bovendien het risico op degeneratieve aandoeningen verminderen. 

Amandelen behoren tot de gezondste noten door hun mix van onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Let op: geblancheerde amandelen verliezen hun gezondheidsvoordelen door het verwijderen van antioxidanten in het bruine velletje.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn bekend om hun rijkdom aan vitamines en mineralen. Ze bevatten vitamines B1, B2, B3, B5, B6 en B11, die bijdragen aan spieropbouw en een goede gezondheid. Met 292 milligram magnesium per 100 gram helpen cashewnoten bij het versterken van insulineresistentie, wat gunstig is voor mensen met diabetes. 

Cashewnoten bevatten ook veel koper, dat bijdraagt aan een goede weerstand, een hoog energieniveau, en de vorming van bindweefsel, botten en haarkleurpigment. De zink in cashewnoten stimuleert de stofwisseling. 

Ondanks hun hoge gehalte aan calorieën, zijn cashewnoten een uitstekende bron van gezonde, onverzadigde vetten die de kans op hart- en vaatziekten verlagen en een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Experts raden aan om dagelijks een handjevol te eten (maar niet meer!).

Bovendien helpen de onverzadigde vetzuren in cashewnoten bij de opname van vitamines A, D, E en K.

Baru noten

Baru-noten: onbekend, maar ongelooflijk gezond. Deze bijzondere noten, afkomstig van de Braziliaanse savanne, groeien aan bomen die pas na 7-8 jaar vruchten dragen. De grote bruine vruchten, met een houtachtige schil, bevatten eetbare pitten omringd door veel vruchtvlees. Sommige noten wegen wel 25 gram!

Hoewel baru-noten (ook wel Barùkas genoemd) technisch gezien tot de Vlinderbloemenfamilie behoren, net als pinda’s, zijn ze volwaardige superfoods.

Ze zitten boordevol goede vetten, snel opneembare proteïne en vezels, en bevatten de minste calorieën van alle noten. Met vier keer meer antioxidanten dan bosbessen en een hoge concentratie zink, magnesium en calcium, ondersteunen ze het immuunsysteem en bevorderen ze een gezonde hart- en bloedvatenfunctie.

Baru-noten zijn helaas moeilijk verkrijgbaar in Nederland.

Hazelnoten

Hazelnoten: gezond en veelzijdig! Ze verlagen homocysteïne en beschermen daarmee de slagaders, helpen bij gewichtsbeheersing en verminderen hongergevoelens.

Met veel enkelvoudig onverzadigde vetten zijn hazelnoten goed voor je hart en bloedvaten, en ze verlagen cholesterol. Hun gehalte aan vitamine E vermindert het risico op dementie en Alzheimer.

Er is gevonden dat dagelijks 60 gram hazelnoten, amandelen en walnoten je ‘slechte’ cholesterol (LDL) tot wel 80% kan verlagen!

Hazelnoten zijn verder rijk aan foliumzuur (vitamine B11), cruciaal voor zwangere vrouwen en de ontwikkeling van hun ongeboren kind, en verkleinen het risico op geboorteafwijkingen.

Pinda’s

Pinda’s zijn technisch gezien peulvruchten, maar ze verdienen een plek tussen de noten vanwege hun nootachtige eigenschappen en gezondheidsvoordelen.

Rauwe pinda’s zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan eiwitten die spieronderhoud ondersteunen, vitamine B3 die het risico op hart- en vaatziekten vermindert, en magnesium, kalium en vitamine B1. Bovendien bevatten pinda’s minder natuurlijke suikers dan veel andere noten.

Pinda’s zijn perfect als vleesvervanger, door salades en gerechten, of natuurlijk in de vorm van pindakaas. Probeer de gezouten pinda’s te laten staan en zo veel mogelijk voor de rauwe pinda’s te gaan!

Macadamia noten

Macadamia-noten staan bekend als de lekkerste (mee eens!) en gezondste noten. Oorspronkelijk uit Australië, zijn deze ronde, knapperige noten rijk aan vezels en voedingsstoffen. Ze zijn glutenvrij zolang ze niet bewerkt zijn en helpen bij constipatie en het verminderen van trek, wat ze ideaal maakt voor een dieet.

De antioxidanten in macadamia’s verminderen oxidatieve stress en vertragen het verouderingsproces. Omega 7-vetzuren helpen bij vetverbranding en vetopslag, vergelijkbaar met olijfolie. Regelmatig macadamia noten eten kan het risico op hartziekten aanzienlijk verlagen en ze zijn goed tegen een te hoog cholesterol.

Hoewel duurder, zijn macadamia’s de moeite waard. Ze bevatten de meeste onverzadigde vetten van alle noten en veel vitamine B1 en mangaan, die bijdragen aan energievoorziening en sterke botten.

Paranoten

Paranoten zijn rijk aan selenium, wat essentieel is, maar ook gevaarlijk in grote hoeveelheden. Daarom raden experts aan maximaal 3 paranoten per dag te eten. Bij slechts 2 paranoten per dag verbetert je immuunsysteem al. Selenium is cruciaal voor de schildklier, die hormonen produceert die essentieel zijn voor groei en temperatuurregulatie.

De eiwitten en gezonde vetten in paranoten zijn goed voor je hart, terwijl de antioxidanten infectiekansen verkleinen door cellen gezond te houden. Opmerkelijk is ook dat paranoten kunnen helpen bij schildklierstoornissen zoals Hashimoto en Graves.

Paranoten zijn verder rijk aan vitaminen en mineralen zoals mangaan, kalium, fosfor, ijzer en zink, maar vooral selenium. 

Pecannoten

En ten slotte behoren ook de pecannoten absoluut tot de top 10 gezondste noten! Ze zijn rijk aan zink, wat essentieel is voor stofwisseling, celgroei en insulineproductie. Een handje pecannoten biedt een verantwoorde dosis van deze belangrijke voedingsstoffen.

De vitamine B in pecannoten zet calorieën om in energie, waardoor ze perfect zijn in elk dieet. Ze verminderen hongergevoelens en stimuleren je verbranding, wat helpt bij gewichtsverlies. Bovendien verlagen ze het risico op diabetes type 2 en helpen ze je cholesterol te verlagen.

Pecannoten zijn verder rijk aan vitamine B en Vitamine E, met positieve effecten op de hersenfunctie. Daarnaast bevatten ze mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan en zink, die bijdragen aan gezond haar, sterke nagels en een vitale huid.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen over de top 10 gezondste noten en hun diverse gezondheidsvoordelen. Elke noot heeft unieke eigenschappen die bijdragen aan een gezond dieet. Kies altijd voor ongebrande, ongeroosterde, ongezouten en ongesuikerde noten om optimaal te profiteren van hun voedingswaarde. Of je ze als snack eet, toevoegt aan maaltijden of verwerkt in recepten, noten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gebalanceerd dieet. Overweeg dagelijks een handje noten voor essentiële voedingsstoffen en smaak, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor je gezondheid op de lange termijn!

De populariteit van noten is de laatste jaren enorm toegenomen. Hoewel we ze al lange tijd eten, zijn ze nu meer in trek dan ooit! Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat noten ontzettend gezond kunnen zijn. Toch is niet elke noot hetzelfde, en de manier waarop een noot wordt bewerkt, bepaalt of het een gezonde toevoeging aan ons dieet is of niet.

Er bestaan verschillende soorten noten en elke noot heeft unieke voedingsstoffen die bepaalde effecten op ons lichaam kunnen hebben.

Benieuwd naar de top 10 gezondste noten? Ontdek het in dit artikel!

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen