De goji bes, afkomstig uit China, heeft de laatste tijd veel populariteit gewonnen als een zogenaamd superfood. Deze felgekleurde bessen hebben een bitterzoete smaak en kunnen rauw worden gegeten, of verwerkt worden in sap of kruidenthee. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende vormen zoals extracten, poeders en tabletten. Wat zijn goji bessen precies, en waar zijn ze goed voor? Je leest het hier!

Wat zijn goji bessen?

Goji bessen zijn felgekleurde vruchten van de Lycium barbarum-struik, die ongeveer drie meter hoog kan worden en afkomstig is uit Azië – vooral China, Korea, Japan en Vietnam. De bessen zijn langwerpig, maximaal 2 cm lang en variëren in kleur van donkerrood tot oranje.  Goji bessen hebben een bitterzoete smaak en kunnen rauw gegeten worden, maar je kunt ze ook weken in warm water om ze zachter te maken. Ze worden vaak gedroogd verkocht en gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen.  Naast de bessen worden ook andere delen van de plant – zoals de bast, stam, bladeren en wortels – gebruikt in medicijnen.  Goji bessen kunnen worden toegevoegd aan yoghurt, smoothies of salades. Ik eet ze soms als snack, maar gooi ook graag een handje bessen door mijn smoothies.

Waar zijn goji bessen goed voor?

Gedroogde goji bessen zijn rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, vitamine C, vezels, en eiwitten. Zoals je vast weet, is calcium essentieel voor sterke botten en tanden, evenals voor een goede werking van zenuwen en spieren. IJzer speelt een rol bij het transport van zuurstof door het lichaam en ondersteunt het metabolisme. Vitamine C functioneert als een antioxidant en versterkt de weerstand. Vanwege hun gedroogde vorm bevatten goji bessen geconcentreerde hoeveelheden voedingsstoffen, maar ook veel energie en suiker. Overmatige consumptie kan leiden tot misselijkheid en overgeven. Daarom wordt aangeraden om niet meer dan een handjevol per keer te eten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden voorzichtig te zijn met goji bessen. Goji bessen hebben verschillende gezondheidsvoordelen, waarover je hieronder meteen meer leest:

Geven energie

Goji bessen kunnen bijdragen aan verhoogde energieniveaus, verbeterde spijsvertering en een betere nachtrust.  Onderzoek wijst erop dat de consumptie van goji bessenextract of -sap leidt tot meer energie en een verbeterd algemeen welzijn.  In studies met muizen bleek het extract ervoor te zorgen dat ze zich beter aanpasten aan bepaalde oefeningen en beter presteerden en herstelden na inspanning. Volgens onderzoekers kan het extract de aanmaak van glycogeen in spieren en lever bevorderen, wat helpt bij energievoorziening tijdens inspanning. Ook kan het helpen bij de afvoer van bloedureumstikstof, een afvalproduct dat ontstaat na fysieke inspanning.  Perfect voor fanatieke sporters dus! 

Versterken het immuunsysteem

Goji bessen zijn rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine C en bètacaroteen (deze laatste wordt in het lichaam omgezet in vitamine A). Deze voedingsstoffen versterken het immuunsysteem en kunnen helpen bij het voorkomen van griep en verkoudheid. Vitamine A en C worden ook wel weerstandsvitamines genoemd. Per gram bevatten goji bessen bijna net zoveel vitamine C als sinaasappels en meer bètacaroteen dan wortels. Hoewel goji bessen kunnen bijdragen aan een sterker immuunsysteem, zijn ze geen vervanging voor een griepvaccin, maar kunnen ze wel de effectiviteit ervan verbeteren, zoals aangetoond in studies met muizen. 

Voor een gezonde huid

Goji bessen zijn dus rijk aan bètacaroteen en antioxidanten, die bovendien bijdragen aan een gezonde huid en bescherming bieden tegen schade door UV-straling Deze stoffen kunnen helpen het verouderingsproces te vertragen door vrije radicalen te bestrijden, die anders het collageen in de huid zouden beschadigen. Hoewel voorlopige studies, voornamelijk in muizen en reageerbuizen, deze voordelen suggereren, zijn verdere onderzoeken met menselijke deelnemers nodig om de effecten te bevestigen. 

Goed voor de ogen

Goji bessen zijn goed voor de ogen, wederom dankzij hun hoge gehalte antioxidanten en bètacaroteen, maar ook dankzij zeaxanthine. Deze voedingsstoffen helpen de ogen te beschermen tegen veroudering, UV-schade en vrije radicalen. Zeaxanthine, in het bijzonder, speelt een cruciale rol in de bescherming tegen UV-licht, wat essentieel is voor het behoud van gezonde ogen.

Beschermen de cellen

De vitamines A en C in goji bessen werken samen om schadelijke vrije radicalen te bestrijden, wat bijdraagt aan de gezondheid van lichaamscellen en weefsels. Een studie toont aan dat goji bessen een positief effect hebben op het effect van behandelingen. Goji bessen ondersteunen daarmee de algehele gezondheid van het lichaam.

Ondersteunen de lever

Goji bessen worden in de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruikt voor leveraandoeningen. Ze kunnen bijdragen aan een goede levergezondheid door levervetting door alcohol te verminderen en mogelijk leverkankercellen te remmen, zoals blijkt uit dierstudies en beperkt menselijk onderzoek Goji bessen ondersteunen de lever bij het ontgiften van het lichaam en kunnen helpen om overbelasting van dit orgaan te voorkomen. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden in ontgiftingskuren om de lever te ontlasten.

Voor een gezonde suikerspiegel

Goji bessen kunnen verder bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel door een gelijkmatige afgifte van glucose in de bloedbaan te bevorderen, wat pieken en dalen in de suikerspiegel helpt voorkomen. Dit effect kan helpen bij het voorkomen van diabetes type 2 en insulineresistentie.  Dierstudies hebben bovendien aangetoond dat goji bessen extract de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulinegevoeligheid verbetert. Onderzoek bij mensen ondersteunt deze bevindingen, waarbij goji bessen de insuline- en glucosewaarden in het bloed in balans houden en de HDL-cholesterolwaarden verhogen, wat positief is voor de algehele gezondheid. Deze effecten worden grotendeels toegeschreven aan de antioxidanten in goji bessen. Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt ook bij het verminderen van de drang naar snacks, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.

Kunnen vruchtbaarheid bevorderen

Goji bessen kunnen de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbeteren. Bij mannen verhogen ze het aantal zaadcellen en de vitaliteit van het sperma, terwijl ze bij vrouwen kunnen helpen bij problemen zoals premature ovariële insufficiëntie.  Onderzoek van de Universiteit van Wuhan in China heeft aangetoond dat goji bessen beschermen tegen testiculaire weefselschade veroorzaakt door verhoogde temperaturen (zoals een te strakke onderbroek), wat de zaadkwaliteit kan beïnvloeden.  De voedingsstoffen in goji bessen ondersteunen bovendien de reproductieve gezondheid en kunnen bijdragen aan een betere eierstokfunctie en ovulatie bij vrouwen. 

Conclusie

Goji bessen zijn een veelzijdige en voedzame toevoeging aan elk dieet. Deze felgekleurde bessen, afkomstig uit Azië, worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun gezondheidsvoordelen.  Ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines A en C, bètacaroteen, en antioxidanten, die bijdragen aan een sterk immuunsysteem, een gezonde huid en een goede ooggezondheid. Daarnaast ondersteunen goji bessen de leverfunctie, helpen ze bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en kunnen ze de vruchtbaarheid verbeteren.  Ondanks hun vele voordelen, is het belangrijk om ze met mate te consumeren om mogelijke bijwerkingen te vermijden.  Goji bessen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Ze zijn bovendien gemakkelijk te integreren als snack, door yoghurt, of anders door shakes of smoothies! Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland. Verder ben ik een sport agent in spe! 
Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!
Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden: IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes, Ambra

Cacao Ceremonie

Best beoordeeld

Cacao pasta Criollo Raw Bio (Ceremonial Grade)

32,5057,50
Uitverkocht
24,5035,50
Uitverkocht
37,9547,50
Uitverkocht
18,50
Bekijk product
Uitverkocht
12,9539,95

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA. In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen