Bobinsana is een struikachtige boom die een hoogte van 6 meter kan bereiken. Deze plant groeit in de vochtige bodems van verschillende Amazone-landen, waaronder Peru, Ecuador, Colombia, Brazilië en Bolivia. Bobinsana gedijt goed in waterrijke gebieden en komt veel voor langs beekjes en rivieren. De plant produceert prachtige roze tot roodachtige bloemen. Opmerkelijk is dat de bloemen zich tweemaal per dag openen, namelijk om 04:00 uur en om 16:00 uur.

Bobinsana wordt door mensen gebruikt om zijn heilzame eigenschappen. In dit artikel leggen we wat beter uit wat bobinsana precies is, wat de effecten van deze plant zijn en waar je op moet letten. Ook zullen we ingaan op de wettelijke status van de plant. 

Wat is bobinsana?

Bobinsana (Calliandra angustifolia) is een plant afkomstig uit het Amazonegebied, met een lange geschiedenis van gebruik door inheemse stammen zoals de Shipibo-Conibo Indianen. Deze plant groeit langs rivieren en beken in regio’s zoals Ucayali en Rio Pastaza in Peru. De inheemse bevolking waardeert bobinsana om zijn spirituele en medicinale eigenschappen.

Bobinsana wordt niet beschouwd als een hallucinogeen, maar sjamanen voegen het vaak toe aan andere plantmedicijnen vanwege de ‘milde spirituele verbinding die het met de plantenwereld creëert’. Het staat bekend om het bevorderen van lucide dromen met kleuren en visioenen. Diverse stammen gebruiken bobinsana in ceremoniële theeën, omdat ze geloven dat het helpt bij verdriet, het hart opent voor liefde en innerlijke rust en vrede brengt.

Wetenschappelijk onderzoek uit Zweden heeft aangetoond dat bobinsana COX-remmers bevat, die helpen bij de behandeling van artritis. Dit biedt een wetenschappelijke verklaring voor de genezende werking van bobinsana tegen reuma en artritis, zoals die in Zuid-Amerika bekend is.

Verder wordt bobinsana ook gebruikt voor:

  • Het bevorderen van zelfliefde
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
  • Verlichting van verdriet en rouw
  • Verbetering van geestelijke verbinding en creativiteit
  • Vermindering van ontstekingen en ouderdomsklachten
  • Stressmanagement en energiebalans

Traditioneel wordt bobinsana in tinctuurvorm gebruikt, geëxtraheerd in ‘aguardiente’ (alcohol van suikerriet), of als sterke thee (decoctie). De hele plant, inclusief wortels, schors, bladeren en bloemen, wordt ingezet voor genezing en spirituele doeleinden.

Wat zijn de effecten van bobinsana?

Bobinsana heeft diverse effecten die afhankelijk zijn van de bereidingswijze en consumptie. Gebruikers rapporteren zowel medicinale als spirituele voordelen.

Belangrijkste medicinale voordelen van bobinsana:

Spirituele effecten 

In sommige gemeenschappen wordt bobinsana toegevoegd aan traditionele ayahuasca-brouwsels, waar het als ‘plantleraar’ wordt beschouwd vanwege zijn vermogen om persoonlijke groei en genezing te bevorderen.

Bevorderen dromen

Bobinsana staat bekend om het bevorderen van levendige en lucide dromen, vooral bij gebruik van schors tinctuur. Deze effecten worden toegeschreven aan de psychoactieve eigenschappen die de slaap- en REM-cycli stimuleren.

Waar moet je op letten?

Bobinsana kan dus diverse voordelen bieden voor lichaam en geest, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik. 

Dosering

Bij het microdoseren met bobinsana druppels ligt de ideale dosering tussen de 5 en 20 druppels, afhankelijk van je gevoeligheid, levensstijl en gezondheid. Om de voordelen optimaal te benutten, kun je tijdelijk een ‘dieta’ volgen. Vermijd hierbij rood vlees, zuivel, bewerkte voeding, alcohol, nicotine, koffie, thee, gekruid eten, suiker en andere sterke stoffen. Vermijd ook negatieve of verstorende mensen, plekken, activiteiten en media.

Bijwerkingen

Bobinsana kan ernstige bijwerkingen hebben, daarom is het essentieel om de risico’s van het gebruik ervan te begrijpen. 

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch reageren op bobinsana, wat kan leiden tot irritatie, ontsteking, zwelling of ademhalingsproblemen. Zoek onmiddellijk medische hulp bij een allergische reactie.

Slaperigheid en vermoeidheid 

Gebruik van bobinsana kan slaperigheid of vermoeidheid veroorzaken, mogelijk door de harmala-alkaloïden. Vermijd het bedienen van machines of activiteiten die alertheid vereisen.

Gastro-intestinale problemen

  • Misselijkheid: Hoge doses bobinsana kunnen misselijkheid veroorzaken.
  • Braken: Bij gebruik in ceremonies met andere krachtige planten zoals Banisteriopsis caapi, kan braken voorkomen.
  • Diarree: Hoge doses kunnen diarree veroorzaken.

Interactie met andere stoffen

Wees voorzichtig bij het combineren van bobinsana met andere medicijnen, zoals antidepressiva of magnesiumhoudende medicijnen. Heb je interesse in bobinsana, raadpleeg dan eerst een arts als je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Zwangerschap en borstvoeding 

Er is op het moment nog weinig informatie over de veiligheid van bobinsana tijdens zwangerschap en borstvoeding. Vermijd gebruik totdat er meer onderzoek beschikbaar is.

Ayahuasca-brouwsels

Bobinsana wordt traditioneel gecombineerd met ayahuasca door inheemse volkeren, zoals de Shipibo-Conibo Indianen langs de Rio Pastaza. Ayahuasca bevat harmala-alkaloïden met MAOI-eigenschappen, waardoor het combineren met bobinsana bijwerkingen kan veroorzaken. Als je aan een ayahuasca ritueel wil deelnemen, informeer dan de leider over eventuele extra stoffen of medicijnen die je gebruikt. Veiligheid moet altijd voorop staan bij het overwegen van het gebruik van bobinsana.

Wettelijke status bobinsana 

De wettelijke status van bobinsana verschilt wereldwijd sterk en het is belangrijk om de regelgeving in jouw land te kennen voordat je deze plant gebruikt.

Verenigde Staten 

In de VS zijn er geen specifieke regels voor bobinsana, maar producten die gecontroleerde stoffen bevatten, zoals harmala-alkaloïden in sommige ayahuasca-brouwsels, vallen onder strengere regelgeving.

Europese Unie 

De EU heeft geen uniforme wetgeving voor bobinsana. Lidstaten hebben hun eigen regels. Zo heeft Nederland geen specifieke beperkingen op de verkoop of het bezit van bobinsana.

Zuid-Amerika 

In landen waar bobinsana inheems is, zoals Peru en Brazilië, is het legaal en wordt het traditioneel gebruikt. Het is echter nog steeds belangrijk om lokale regels te kennen, vooral bij gebruik in ayahuasca-brouwsels.

Het is verstandig om de wetgeving in jouw land te onderzoeken en te overleggen met een deskundige voordat je bobinsana gebruikt.

Conclusie

Hoewel bobinsana door inheemse stammen al eeuwenlang wordt gebruikt als krachtige genezer, is het cruciaal om het gebruik ervan met respect en voorzichtigheid te benaderen. Door de juiste doseringsrichtlijnen te volgen en rekening te houden met mogelijke interacties met andere stoffen, kun je veilig profiteren van de voordelen van deze unieke Amazoneplant. Neem wel altijd eerst even contact op met een arts of deskundige voordat je deze plant gaat gebruiken!

Lees hier meer over Blauwe Lotus (Blue Lotus)  en Rode Lotus.

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen