De rode lotus, ook bekend als de ‘Heilige Lotus’ of ‘Indiase Lotus’, is een prachtige bloem die wereldwijd geliefd is. Met zijn opvallende rode kleur en schoonheid, speelt de rode lotus een belangrijke rol in vele culturen en heeft het diverse kenmerken die het tot een bijzondere bloem maken.

Wat is de rode lotus precies, en waar staat het voor? Welke voordelen kan de plant voor je hebben? Je leest het in dit artikel!

Wat is rode lotus?

De rode lotus, een bloem afkomstig uit de Nijl en Palestina, is een echte blikvanger. De rode lotus komt ook voor in India, China en Vietnam. In deze landen speelt de bloem een belangrijke rol in de cultuur en zie je hem vaak terug in religieuze kunst, folklore en traditionele ceremonies. Deze bloem wordt echt gekoesterd en bewonderd!

De rode lotus, ook wel bekend als ‘Nelumbo nucifera’, is een prachtige waterplant die je kunt vinden in ondiepe zoetwatergebieden zoals vijvers, meren en moerassen. Deze plant valt op door zijn grote, ronde bladeren en schitterende rode bloemen.

Hoewel lotus vaak wordt verward met waterlelies, is het goed om te weten wat het verschil is. De roze en witte lotus zijn ‘echte’ lotus planten. De rode en blauwe lotus behoren echter tot de waterlelie-familie, maar worden vaak lotus genoemd en zo gebruikt. 

Wist je dat de rode lotus ook eetbaar is? Zijn bloemblaadjes, zaden en wortels worden veel gebruikt in de Aziatische keuken en voegen een unieke, bloemige smaak toe aan verschillende gerechten zoals thee, soepen en roerbakgerechten. Rode lotus kun je verder innemen in poedervorm, in capsules, of extract. Je kunt het zelfs roken!

De meeste planten die als lotus bekendstaan, hebben een vergelijkbaar effect, met slechts kleine verschillen.

Waar staat de rode lotus voor?

De rode lotus heeft diverse (symbolische) betekenissen in vele culturen en tradities, namelijk:

Verlichting 

Wist je dat de levendige rode lotusbloem in veel culturen wordt gezien als een symbool van spirituele verlichting? Deze prachtige bloem staat voor zuiverheid, groei en het ontwaken van het innerlijk bewustzijn. Zijn vermogen om te bloeien boven troebel water symboliseert de spirituele groei op het pad naar verlichting.

Symbool van de liefde

De rode lotus symboliseert diepe genegenheid en passie. Het is een betekenisvol geschenk om sterke emoties van liefde over te brengen naar een speciaal iemand.

Symbool voor veerkracht 

Ondanks dat hij gedijt in modderige wateren, stijgt de rode lotus elegant boven het oppervlak uit. Het is daarmee ook een symbool van veerkracht en doorzettingsvermogen (zie ook verlichting).

Heilig

In het Boeddhisme heeft de rode lotus een diepe spirituele betekenis als heilige bloem, vaak geassocieerd met het hart en mededogen. Je hebt vast wel eens gezien dat Boeddha vaak zittend of staand wordt afgebeeld op een lotusbloem.

Inspiratiebron voor kunst

Door de eeuwen heen heeft de schoonheid van de rode lotus ontelbare kunstenaars, dichters en schrijvers geïnspireerd. Zijn delicate bloemblaadjes, kleur en serene uitstraling komen tot leven in schilderijen en andere kunstwerken.

Symbool voor divine schoonheid in India

In India staat de rode lotus symbool voor goddelijke schoonheid en zuiverheid. Het speelt een belangrijke rol in religieuze ceremonies, kunst en nationale symboliek.

Vertegenwoordigt de cyclus van leven en wedergeboorte

Net als andere lotus soorten vertegenwoordigt de rode lotus de eeuwige cyclus van leven, dood en wedergeboorte. 

Medicinale eigenschappen

In traditionele geneeskunde staat de rode lotus hoog aangeschreven vanwege zijn diverse medicinale eigenschappen. De zaden worden gebruikt om maag- en darmproblemen te verlichten, hoest en verkoudheid te bestrijden en de spijsvertering te bevorderen.

Trekt bijen en vlinders aan

De helderrode bloemen van de lotus trekken niet alleen onze aandacht, maar ook bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat essentieel is voor hun voortbestaan.

13 Voordelen en eigenschappen van de rode lotus

Hoe kan rode lotus onze gezondheid verbeteren? Ontdek het hieronder:

Verbetert je stemming

Een beetje extra euforie en inspiratie nodig? De rode lotus kan je stemming een boost geven en een vleugje positiviteit aan je leven toevoegen.

Verlaagt stress

Breng rust in je leven met rode lotus, die kan helpen om stress te laten verdwijnen en een serene, innerlijke wereld voor je creëert.

Diepere meditatie

Gebruik de rode lotus om diepere meditatie te bereiken en het bewustzijnsniveau te verhogen.

Kalmerend

Geniet van rustgevende nachten dankzij de kalmerende eigenschappen van rode lotus, die een diepe en herstellende slaap bevordert.

Ontstekingsremmend

De rode lotus kan verlichting bieden bij symptomen van ontstekingen. Stoffen in lotusbladeren en zaden hebben aangetoond ontstekingsprocessen te onderdrukken. Het is echter nog onbekend of deze effecten ook optreden bij mensen.

Stimuleert creativiteit

Gebrek aan creativiteit? De rode lotus kan helpen je artistieke expressie te stimuleren en je fantasie laten opleven!

Versterkt je mentale helderheid

Als je problemen ervaart met focus, concentratie en mentale helderheid, dan kan de rode lotus je daarin helpen.

Ontspant de spieren

De rode lotus kan dienen als een natuurlijke spierontspanner die fysieke ontspanning bevordert. Perfect na een zware workout!

Helpt de spijsvertering

Geef je spijsverteringssysteem wat liefde met rode lotus, die verzachtend kan werken, een opgeblazen gevoel kan verlichten en de darmgezondheid ondersteunt.

Bevordert ademhaling 

Adem vrijer met rode lotus: de bloem kan mogelijk helpen bij het verlichten van respiratoire symptomen zoals hoest en verstopping.

Vol met antioxidanten

Bescherm jezelf tegen oxidatieve stress en vrije radicalen met de antioxidanten in rode lotus.

Sommige studies, zoals deze, suggereren dat antioxidanten in de lotus bescherming kunnen bieden tegen ziekten die verband houden met oxidatieve stress, maar er is meer onderzoek bij mensen nodig.

Brengt je emoties in balans

Breng je emoties in balans met rode lotus, die rust kan bieden bij gevoelens van angst en neerslachtigheid.

Harmonie

De rode lotus kan ten slotte je geest, lichaam en ziel harmoniseren voor een stralend leven.

Conclusie

De rode lotus is niet alleen een lust voor het oog en een cultureel icoon, maar ook een bloem met serieuze superkrachten voor je gezondheid en welzijn. Van het opvrolijken van je stemming en het wegsmelten van stress tot het bevorderen van diepe meditatie en het kalmeren van je spijsvertering. 

Wel is er meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe het consumeren van delen van deze plant of supplementen ervan de menselijke gezondheid ten goede kan komen.

Als je nieuwsgierig bent om een lotus supplement te proberen, bespreek dit dan eerst met een gezondheidsdeskundige, omdat de veiligheid en bijwerkingen grotendeels onbekend zijn. Desalniettemin wordt het gebruik van lotus in de keuken over het algemeen als veilig beschouwd.

Benieuwd geworden naar rode lotus? Je kunt het hier proberen!

Lees hier meer over Blauwe Lotus en Bobinsana.

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen