De overgang: misschien zit je er middenin en zoek je steun, of staat het je binnenkort te wachten en wil je je er zo goed mogelijk op voorbereiden. In dit artikel bespreek ik 15 superfoods die je kunnen helpen tijdens de overgang!

Wat is de overgang?

De overgang, ook wel menopauze genoemd, is een natuurlijk biologisch proces dat het einde van de reproductieve fase van een vrouw markeert. Het omvat een reeks hormonale veranderingen die doorgaans optreden tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar, maar de exacte timing kan variëren.  Hoewel de overgang een natuurlijk proces is, kunnen de symptomen soms intens zijn. Voorbeelden van symptomen zijn:
  • Slaapstoornissen
  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbaarheid
  • Droge huid en ogen
  • Vaginale klachten
  • Seksuele veranderingen  
Er zijn verschillende manieren om de symptomen te behandelen, waaronder hormoontherapie, stressmanagement en een gezonde levensstijl.

Superfoods voor de overgang

In dit artikel zal ik diverse superfoods met je bespreken die een positieve invloed op je hormonen kunnen hebben en je kunnen ondersteunen tijdens de overgang. 

Goji

Goji bessen zijn een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten, en zijn bijzonder nuttig tijdens de overgang. Je kunt ze toevoegen aan smoothies, soep of thee. Deze bessen dragen bij aan het versterken van je immuunsysteem, verlagen je cholesterol, en ondersteunen de gezondheid van je botten en spieren.  Uit onderzoek is gebleken dat door de menopauze veroorzaakte symptomen van angst verminderd kunnen worden door polysachariden uit gojibessen.

Lijnzaad

Heb je last van ontstekingen, vochtretentie of gevoelens van neerslachtigheid en irritatie? Lijnzaad kan een effectieve oplossing zijn door zijn hoge gehalte aan essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6.  Uit onderzoek is verder gebleken dat lijnzaad vaginale droogheid, opvliegers, botpijn en nachtelijk zweten bij vrouwen in de overgang aanzienlijk verminderde.  Ik voeg altijd een eetlepel lijnzaad toe aan mijn oatmeal en protein shakes. Of soms neem ik in de ochtend een lepel chia-zaadjes met honing (perfecte energy boost!).

Acerolasap

Acerola is een vrucht die je vaak tegenkomt in warme regio’s zoals Mexico, Florida en Jamaica. Deze felrode kersen zijn een uitstekende bron van vitamine C, met maar liefst 1000 milligram per 100 gram. Vitamine C is essentieel voor een sterk immuunsysteem en een gezonde bloedstolling. Acerolasap is het perfecte voedingsmiddel tegen stress.

Tarwegrassap

Tarwegrassap lijkt op gewoon gras en heeft een vergelijkbare smaak. Wanneer je het uitperst, krijg je sap dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op je dieet, vooral tijdens de overgang. Onderzoek suggereert dat tarwegrassap ervoor kan zorgen dat symptomen van de menopauze afnemen. Koop tarwegraspoeder hier!

Chiazaad

Chiazaad is een superfood rijk aan vezels en gezonde vetten. De omega-3-vetzuren in chiazaad kunnen helpen bij het ondersteunen van de hersenfunctie en het bevorderen van een gezonde huid. Chiazaad is bovendien een uitstekende bron van antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het beschermen van je cellen tegen schade.  Chiazaadjes zijn dus rijk aan omega-3 vetten en bevatten bovendien magnesium, calcium, fosfor en kalium, die allemaal bijdragen aan een soepele overgang naar de menopauze. Net als lijnzaad, gooi ik iedere dag graag een handje chiazaadjes door mijn shake, of anders door mijn yoghurt!

Hennepzaad

Hennepzaad is een ander populair voedingsmiddel tijdens de overgang. Je kunt dagelijks één of twee eetlepels gebruiken. Het heeft een milde, neutrale smaak, waardoor je het gemakkelijk kunt toevoegen aan salades, soep of smoothies. Hennepzaad is een rijke bron van gamma-linoleenzuur (GLA). Dit omega-6 vetzuur kan de effecten van prolactine verminderen, een hormoon dat bijdraagt aan pijnlijke borsten en andere symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS). Experts denken dat GLA in hennepzaad ook symptomen van de menopauze kan verlichten. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat hennepzaad ontstekingsremmende effecten heeft. Hennepzaad koop je hier!

Havermout

Havermout is rijk aan voedingsvezels, die helpen bij het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het bevorderen van een gelijkmatige energiehuishouding. Bovendien bevat havermout magnesium en B-vitamines, die kunnen bijdragen aan een betere hormonale balans en het verminderen van symptomen zoals opvliegers.  Je kunt havermout op verschillende manieren integreren in je maaltijden, zoals in een ontbijtkom met vers fruit en noten, of als basis voor gezonde smoothies.

Kiemspruiten

Kiemspruiten, zoals rode klaver en taugé, kunnen ook opvliegers tijdens de overgang verlichten. Rode klaver bevat fyto-oestrogenen die kunnen helpen bij het balanceren van hormonale fluctuaties, terwijl taugé rijk is aan vitaminen en mineralen die het welzijn kunnen bevorderen. Kiemspruiten kun je toevoegen aan salades of roerbakgerechten.

Kokosproducten

Kokosproducten, zoals kokosboter, kokoscrème, kokoswater, kokosvlees en kokosolie, kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid, vooral tijdens de overgang. Deze producten ondersteunen de hormonale balans en bevorderen het herstel van je hormoonspiegels. 

Black cohosh

Black cohosh, ook bekend als zilverkaars, is een populair kruid voor het verlichten van menopauze symptomen. Dit kruid kan relatief snel effect hebben. Black cohosh werkt door invloed uit te oefenen op hormonale systemen en is beschikbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tincturen en thee. “Zwarte cohosh is een uitstekend kruid voor overgangsverschijnselen om pijn en vermoeidheid te verminderen en je stemming te verbeteren – alleen werkt het niet consequent voor opvliegers,” zegt Dr. Yufang Lin, specialist in integrale geneeskunde.

Knoflook

Knoflook biedt verschillende gezondheidsvoordelen, vooral voor je hart en bloedvaten. Het kan helpen de bloeddruk en bloedsuikerspiegel te verlagen, evenals het cholesterol en andere vetten in je bloed. Bovendien versterkt knoflook je immuunsysteem en heeft het een beschermende werking op de lever, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat knoflooktabletten een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem door het verminderen van bepaalde ontstekingsstoffen bij postmenopauzale vrouwen met osteoporose. Voeg voortaan altijd knoflook toe aan je maaltijden, als je dat nog niet doet. Het zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen!

Meidoorn

Tijdens de overgang, wanneer het oestrogeenniveau daalt, neemt het risico op hart- en vaatproblemen toe. Vrouwen kunnen dan net als mannen te maken krijgen met aandoeningen zoals aderverkalking, hoge bloeddruk en congestief hartfalen.  Meidoorn staat bekend om zijn gunstige effecten op het hart en de bloedvaten. Door regelmatig meidoorn te gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van thee, capsules of tincturen, kun je je hartgezondheid ondersteunen en bijdragen aan een betere circulatie tijdens de overgang. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kunnen de voordelen van medicatie voor postmenopauzale vrouwen versterken, zo blijkt uit onderzoek. Meidoorn is hierbij een veelbelovende keuze vanwege zijn sterke antioxidatieve eigenschappen.

Maca

Maca is een krachtige superfood die bijzonder effectief kan zijn bij het herstellen van de hormonale balans. Het speelt een rol in het stimuleren van je lichaam om meer oestrogeen aan te maken, vooral wanneer de natuurlijke oestrogeen niveaus laag zijn. Dit kan bijzonder nuttig zijn tijdens de overgang, wanneer een tekort aan oestrogeen dus vaak voorkomt. Daarnaast biedt maca een breed scala aan andere voordelen, zoals het verbeteren van energieniveaus, het verminderen van stress en het ondersteunen van de algehele vitaliteit.  Hoewel sommige studies wijzen op mogelijke voordelen, is er meer onderzoek nodig om de mechanismen en werkzaamheid van maca volledig te begrijpen. Koop je maca in onze webshop!

Spirulina

Spirulina, een soort blauwgroene alg die vaak als voedingssupplement wordt ingenomen, heeft een indrukwekkend voedingsprofiel met veel eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het kan helpen bij het bestrijden van vermoeidheid, het ondersteunen van het immuunsysteem en bijdragen aan de botgezondheid. De meeste onderzoeken naar spirulina analyseerden oudere proefpersonen, waaronder postmenopauzale vrouwen. Alle onderzoeken meldden gunstige effecten van spirulina. Er zijn echter meer klinische studies nodig om te bevestigen dat spirulina postmenopauzale vrouwen kan helpen bij het beheersen van het metabool syndroom.

Rauwe cacao

Rauwe cacao kan tijdens de menopauze nuttig zijn vanwege de hoge concentraties magnesium, ijzer en antioxidanten. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een betere stemming, meer energie en een beter algeheel welzijn. Antioxidanten in rauwe cacao kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen. De resultaten van een uitgebreide studie suggereren dat het eten van cacao geassocieerd wordt met een lichtelijk lager sterftecijfer en een aanzienlijk verminderd risico op hart- en vaatziekten en dementie bij postmenopauzale vrouwen. Koop hier direct heerlijke rauwe cacao!

Conclusie

Tijdens de overgang kunnen diverse superfoods een waardevolle bijdrage leveren aan je welzijn en symptoombeheersing. Deze superfoods hebben allemaal unieke voordelen die kunnen helpen bij het verlichten van overgangsklachten. Ze bieden ondersteuning op het gebied van hormonale balans, immuunsysteem, energie en algehele gezondheid. Door deze superfoods op te nemen in je dieet, kun je de overgang op een prettigere manier ervaren en je gezondheid op een natuurlijke (en smakelijke!) manier ondersteunen. Over de auteur:
Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland. Verder ben ik een sport agent in spe! 
Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!
Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden: IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes, Ambra
 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA. In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen